Gorski kotar i Lika

Prevladavat će sunčano, ali ne i posve stabilno. U Gorskome kotaru uz više oblaka ujutro lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, koji su opet mogući navečer i u noći na četvrtak. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni, u višim predjelima na udare i jak. Najviša dnevna temperatura između 30 i 34 °C.

Na moru se toplinski val nastavlja, zbog toplih i vrlo toplih noći koje ne pružaju predah, te dnevne vrućine, pogotovo potkraj tjedna i početkom idućeg. Nebom će dominirati sunce, a sjeverozapadnjak i jugozapadnjak nakon juga i bure. A samo će u četvrtak na sjevernom Jadranu biti nestabilnije uz mjestimice pljuskove i grmljavinu, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

kopnenim krajevima Hrvatske četvrtak će obilježiti nestabilno vrijeme, a vjerojatna su i jača grmljavinska nevremena. Pritom će se i dnevna temperatura još sniziti u odnosu na današnje poslijepodnevne vrijednosti koje su većinom bile između 31 i 36°C. Uglavnom stabilno ostat će u Dalmaciji, dok će hladna fronta zahvatiti unutrašnjost zemlje i sjeverni Jadran.

U istočnoj Hrvatskoj nakon tople noći i u četvrtak će danju biti vruće, ali i nestabilnije. U prvom dijelu dana djelomice sunčano, a zatim pljuskovi i grmljavina, osobito kasno poslijepodne i navečer kada mogu biti intenzivni i praćeni jakim sjeverozapadnim vjetrom, pa i tučom. Najviša dnevna temperatura između 31 i 35°C.

Promjenljivo i vrlo nestabilno, te manje toplo, sutra u središnjoj Hrvatskoj, ponajprije u sjeverozapadnim krajevima gdje su kiša i pljuskovi s grmljavinom mogući već u noći i ujutro. A pogotovo će ih biti u drugom dijelu dana, treba upozoriti i na lokalno jače grmljavinsko nevrijeme s tučom i jakim vjetrom. Podjednaka temperatura kao danas bit će na zapadu zemlje. Uz promjenljivu naoblaku već su početkom dana mjestimice mogući grmljavinski pljuskovi, a češće popodne i navečer, lokalno i izraženije.

Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu jugo uz umjereno valovito more, a prema večeri zapuhat će sjeveroistočnjak i ponegdje jaka bura. U Dalmaciji uglavnom suho s povremeno umjerenom naooblakom, no ostat će dojam pretežno sunčanog vremena. A ostat će i toplinski val, i to ponegdje uz veliku opasnost od njega, zbog vrlo tople noći i dnevne temperatura između 33 i 36°C. Puhat će umjereno jugo na otvorenom do jako, uz umjereno valovito do valovito more.

Juga i valova bit će i na južnom Jadranu. No kome oni ne smetaju, more temperature oko 25°C pružit će odlično osvježenje od vrućine i sunca. I najniža tempetratura zraka bit će oko 25°C, a najviša dnevna od 33°C na obali do 36°C u zaobalju.

Gs Press / tportal.hr