Na današnji dan prije 31 godine za Bilaj i ovaj dio Gospića bili su na najvećoj kušnji. U najjačem neprijateljskom napadu 2. rujna 1991. godine na prvoj crti obrane bili su policajci Policijske uprave krapinsko-zagorske. Živote su tada izgubili Tomislav Stubičar, Danijel Puhek i Nikola Markovina. Njihovoj žrtvi poklonili su danas članovi obitelji, suborci i prijatelji, župan Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Karlo Starčević i mještani Bilaja.

U ime Udruge veterana PU krapinsko-zagorske govorio je predsjednik Milan Jakopović, ujedno i sudionik bitke za  Bilaj.

-Zahvaljujem županu Petryju, gradonačelniku Starčeviću i svim mještanima Bilaja koji nas nisu zaboravili i uvijek nas srdačno primaju. Mi smo ovdje proveli pet mjeseci, dok smo tri godine ratovali na Velebitu i u Otočcu.

Nemam dovoljno riječi da bih zahvalio domaćinima koji su nam pomogli da realiziramo ovo spomen-obilježje jer bez župana, gradonačelnika i ljudi iz Bilaja mi ovo nikada ne bismo napravili. Dok smo živi mi, a nakon nas će naša djeca hodočastiti u Bilaj svakog 2. rujna, rekao  je Milan Jakopčić.

Riječi molitve predvodili su sadašnji bilajski župnik  o. Domagoj Jelača i vlč. Stjepan Zeba koji je u najtežim danima rata dijelio sudbinu žitelja i branitelja Bilaja i Gospića.

Gs Press