Svečanu svetu misu na Cvjetnicu, u senjskoj katedrali Uznesenja BDM, predvodio je dijecezanski upravitelj mons. dr. Richard Pavlić. Misi je prethodio blagoslov maslinovih grančica na Trgu Cilnica, nakon kojeg je mnoštvo vjernika, pjevajući prigodne pjesme prošlo gradskim ulicama do senjske Katedrale gdje je na svetoj misi pjevana Muka po Marku.

U svojoj homiliji, mons. Pavlić ukazao je kako na misi slavimo spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem te da je to naš duhovni – liturgijski ulazak u Veliki tjedan.

Naglasio je i kako slušajući Riječ Božju možemo uvidjeti kako dominiraju izvještaji Muke na koju se ne može što dodati a da se ne našteti samome Otajstvu. U liturgiji Velikog tjedna, naglasak je na srcu, jer srce je ono što treba omekšati. Pamet ovdje staje, jer ona je hladna i traži pravednost koja ne poznaje ljubav. Takva pamet, posebno ona koje je i sebična, može osuditi i pravednika, rekao je mons. Pavlić.

Nastavio je opisivajući srce kao ono koje poznaje drugačiju, drugu pravednost, onu koja prašta i ne osuđuje. „Zato liturgija Velikog tjedna cilja na srce, to je smisao pobožnosti Križnog puta kojeg smo slavili u Korizmi a pogotovo večeras ćemo to slaviti penjući se s Kolana na Kalvariju.“

Propovjednik je završio riječima: „Ako želimo proživjeti trenutke Isusove samoće i muke to možemo jedino srcem! Zazivajmo ovih dana u sebi: Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome!“

Fotografije: Davor Čorić

Gs Press