U gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije jutros je obilježena Nedjelja muke Gospodinove, poznatija kao Cvjetnica. Misno slavlje, koje je započelo u 9.30 sati, predvodio je kancelar Gospićko-senjske biskupije, prečasni Mišel Grgurić. Svečanost je započela blagoslovom grančica ispred kapele svetog Ivana Nepomuka, nakon čega je uslijedio svečani ophod vjernika ulicama Gospića, unatoč snježnom vremenu koje je obilježilo ovogodišnju Cvjetnicu.

Cvjetnica, koja uvodi vjernike u Veliki tjedan, dan je kada se sjećamo Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem. Na taj dan, vjernici u crkvama nose grančice koje simboliziraju palme i masline, a koje se blagoslivljaju na početku mise. Blagoslovljene grančice vjernici nose kućama kao znak blagoslova i zaštite. Cvjetnica je također dan radosti i slavlja, koji prethodi razdoblju duboke pobožnosti i razmišljanja tijekom Velikog tjedna, uoči Uskrsa.

Unatoč izazovima koje je donijelo snježno vrijeme, mnoštvo vjernika okupilo se u povorci, demonstrirajući svoju vjeru i zajedništvo. Ova svečanost je bila prilika za vjernike da zajedno proslave početak Velikog tjedna i izraze svoju pobožnost.

Kako je bilo na Cvjetnici u snježnom Gospiću pogledajte u fotogaleriji procesije i misnog slavlja u čast ovog posebnog dana u crkvenom kalendaru.

Gs Press