DANAS se u cijeloj zemlji očekuje značajna promjena vremena, a zbog toga je DHMZ jučer izdao posebno priopćenje. Moguće je, smatra DHMZ, da se zbog grmljavinskog nevremena i velikih kiša izliju rijeke te dođe do bujičnih poplava.

Obilne kiše još su sinoć počele u Sloveniji, a jutros su poplavljena mnoga mjesta diljem zemlje. Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu.

U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za promet, rijeke su već prešle korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i brojna klizišta, rekli su danas za STA iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

[UPOZORENJE DHMZ-a]

🔴za danas, 4. kolovoza 2023., za gospićku i riječku regiju, DHMZ je podigao razinu upozorenja s narančastog na crveno zbog obilnih oborina
PODUZMITE MJERE kako bi se zaštitili. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.
Gs Press / index.hr