Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog pogoršanja vremenskih uvjeta koji stižu u narednim danima.

Za određena područja izdano je i crveno upozorenje.

Radi se o području Velebitskog kanala, kao i područje Gospića i dijela Gorskog kotara.

24sata

Za Velebitski kanal su iz DHMZ-a najavili olujni vjetar, koji bi mjestimice mogao iznositi i do 130 kilometara na sat.

U Lici bi pak snijeg mogao padati već u srijedu, a do četvrtka navečer bi moglo pasti sve do 25 centimetara snijega, dok bi temperature vrlo lako mogle biti i u minusu.

– Veći dio srijede suho će se zadržati samo u istočnoj Hrvatskoj. Uz oblake, maglu te malo ili nimalo vidljivog Sunca i neba bit će i dalje razmjerno hladno, uz temperaturu ujutro najnižu od -5 do -2, poslijepodne najvišu 0 do 2 °C – rekao je za HRT meteorolog Zoran Vakula pa nadodao kako treba paziti i na moguću kišu nakon snijega koja bi mogla donijeti poledicu.

Snijeg bismo mogli vidjeti i u ostalim dijelovima Hrvatske, počevši od Karlovca i Zagreba gdje će temperatura zraka uglavnom biti od -3 do 1 stupanj. U srijedu je susnježica moguća i u unutrašnjosti Istre, a bura bi je mogla donijeti i podno Velebita.

U Dalmaciji također drastično pogoršanje vremenskih uvjeta. Kiše će već u noći biti na moru, kasnije i u unutrašnjosti Dalmacije, i to prilično jake, pogotovo navečer. Temperatura zraka uz more će biti uglavnom od 8 do 14 °C, a u unutrašnjosti ujutro još u manjem “minusu”, poslijepodne oko 9 °C. Jutro će u srijedu biti toplije nego u utorak pa će dnevni hod temperature zraka biti razmjerno mali uz oblake i kišu, ponegdje u obliku jačih pljuskova te jako jugo.

Stupanj pripravnosti: Crveno

Vremenska upozorenja: Gospic region

Obilniji snijeg, a u Lici kiša koja se smrzava na tlu i predmetima. visina snijega 10-25 cm; minimalna temperatura < -3 °C

PODUZMITE MJERE samozaštite. Rasprostranjena pojava obilnog snijega i/ili značajnog prekrivanja ledom što za posljedicu ima prekid cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i prijenosa robe/transporta. Velik je rizik da vozači ostanu zameteni. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti.

Gs Press / 24sata.hr