EPIDEMIOLOGINJA Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazala je u emisiji HTV-a “Dobro jutro Hrvatska” da novog cjepiva koje smo naručili od kompanija Pfizer i Moderna neće biti puno na raspolaganju jer će ono dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci.

“Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa, nažalost, imati i smrtni ishod”, rekla je epidemiologinja.

Budući da se ranije najavljivalo da će u prvim isporukama u Hrvatsku stići po 125,000 doza od navedenih kompanija, što je trebalo biti dovoljno za procjepljivanje svih medicinskih djelatnika, svih djelatnika i štićenika domova za starije te dijela najrizičnije populacije, zanimalo nas je što točno znači da će cjepivo stizati vrlo sporo.

Stiže 2000 doza

Iz izvora bliskih HZJZ-u doznali smo da je Europska komisija najavila da će prva cjepiva u Hrvatsku, baš kao i u ostale zemlje EU stići već za Božić. No, prema informacijama do kojih je došao Index, riječ je o simboličnoj količini od samo 2000 doza.

Drugim riječima, stječe se dojam da je EK odlučila podići raspoloženje u članicama pred Božić.

Da je tome uistinu tako, potvrdila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen koja je najavila da će cijepljenje u svim zemljama EU početi isti dan te da će to biti oko Božića.

Pritisak na regulatornu agenciju

Božićna isporuka cjepiva zanimljiv je obrat jer su se prve pošiljke do nedavno najavljivale tek za početak siječnja.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja u EU regulira puštanje lijekova na tržište, dogovorila je za sljedeći ponedjeljak poseban sastanak koji je prvotno bio planiran tjedan dana kasnije. Na njemu će se raspravljati o uvjetnom odobrenju za cjepivo Pfizer/BioNTech.

Naime, Europljani su prošli tjedan imali prvo priliku gledati kako cijepljenje Pfizerovim cjepivom kreće u Velikoj Britanija, a potom ovaj tjedan u SAD-u.

Kako Europa ne bi ostala zakinuta, njemačka kompanija BioNTech, koja je zajedno s američkim Pfizerom razvila cjepivo, zajedno s Von der Leyen, izvršila je pritisak na EMA-u da omogući da cijepljenje u EU bude dostupno prije Božića.

Prema pravilima EMA-e, članice EU, nakon izdanog odobrenja, imaju mogućnost individualno odlučiti o pokretanju vlastite kampanje cijepljenja, no Europska komisija pokazala je da želi koordinirano uvođenje širom bloka kako bi osigurala da nijedna država članica ne bude zapostavljena.

Kojim tempom će cjepiva kasnije nastaviti dolaziti u Hrvatsku za sada nije poznato.

Gs Press / index.hr