Cijene benzina uskoro bi mogle odletjeti u nebo

0

Uredba kojom su ograničene cijene goriva ističe sredinom mjeseca, a ostaje vidjeti hoće li ju produžiti?

Da Vlada pri tri tjedna nije ograničila cijene goriva, cijene benzina danas bi bile značajno veće. Stručnjaci procjenjuju da bi danas cijena litre, a pitanje koje se sad bila osjetno veća, a postavlja je hoće li Vlada nastaviti kontrolirati rast na štetu distributera ili će vozači biti prepušteni onom što će i kako diktirati tržište.

Eurodizel bi se vrlo vjerojatno kretao na nivou 11,65 kuna po litri, eurosuper 95 bi bio na 11,60, dok bi cijena eurosupera 100 prešla 12 kuna i bila bi na nivou 12,20 kuna po litri”, izjavio je za RTL Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike.

Barel košta 82 dolara

U protekla tri tjedna cijena barela nafte najprije je porasla za 5 posto, a zatim je za isto toliko i pala. Sada iznosi 82 dolara po barelu, kao i u vrijeme zamrzavanja cijena.

“Glavni opskrbljivači svjetskog tržišta, a to znači OPEC i Rusija, ipak su izračunali da im ne koristi previše veliki skok cijena jer bi to uvjetovalo i brzi razvoj alternativnih načina potrošnje i utroška energije”, kazao je Igor Dekanić, stručnjak za naftno i plinsko gospodarstvo.

Ispred nas su dvije opcije, Vlada može produžiti uredbu na još trideset dana ili je ukinuti. To bi preko noći dovelo do skoka iznad realnih cijena. Ograničenje cijena benzina na 30 dana stupilo je na snagu 16. listopada, pa ćemo tako sredinom ovog mjeseca znati novu odluku. Vlada ima mehanizme tri puta donijeti ovakvu Uredbu, odnosno ograničiti cijene na ukupno tri mjeseca.

“Naftne kompanije moraju nadoknaditi gubitke koje su imale. I to ne samo gubitke iz proteklih mjesec dana, već treba nadoknaditi i gubitke iz 2020. godine”, istaknuo je Tin Bašić, novinar portala Cijenegoriva.

Vlada će vjerojatno u posljednji trenutak otkriti taktiku što će poduzeti, mišljenja su stručnjaci.

“Ako će biti nastavljene ove postojeće mjere za naftne derivate, smatramo da će mnogi mali i srednji distributeri stradati. Ili će propasti ili će generirati velike gubitke. Dakle, oko 200 tisuća kuna mjesečno jedan mali distributer generira jer ne može do svoje marže”, istaknula je Branka Prišlić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika.

Zato iz UGP-a pozivaju Vladu da smanji trošarine na gorivo, međutim čini se da se država tog dijela prihoda još uvijek nije sprema odreći. Tako će nakon preostalih deset dana trajanja uredbe Vladinu odluku plaćati građani većim cijenama ili naftne tvrtke smanjenjem svojih marži, prenosi RTL u prilogu.

Gs Press / net.hr