Četvrti po redu festival posvećen coklji, The coklje fest, u kratkom vremenu se etablirao kao izvrsna eko-manifestacija koja ne robuje klišejima. Na Trgu Dražena Bobinca 27 štandova bilo je na dispoziciji više od tisuću posjetitelja. Danijela Tonković, poznata otočka poduzetnica i potpredsjednica Udruge „Baštinica“ je uz predsjednicu Manju Kostelac Gomerčić odradila izvrstan posao, koji je pohvalio i gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac.

-O važnosti tradicije i starih zanata već je manje-više sve rečeno. Mi s ljubavlju čuvamo uspomene na ostavštinu naših predaka, njihovih vrijednih ruku i stalnoj borbi kako bi svojoj obitelji stvorili što bolje uvjete za život. Nekolicina naših sugrađanki imalo je volje i sluha da otmu zaboravu mnoštvo starinskih vještina. Dale su svemu moderan štih i ponudile nam divnu kulturnu baštinu. Pri tome posebna zahvala ide Baštinici i njezinim članicama koje već godinama otimaju zboravu našu divnu tradiciju, rekao je gradonačelnik Bukovac i 4. The coklje fest proglasio otvorenim.

Iz Udruge Baštinica slično gledaju na važnost coklje i tradicije.

-Ova festival nastao je kao podrška i dodatna snaga proizvođačima suvenira, a kroz godine prerastao je u pokret slobode i kreativnosti i jedna nova platforma namijenjena umrežavanju, sinergiji i zajedničkom radu svih stanovnika Otočca, Gacke doline, Like pa i šire.
Ove godine bogati program festivala odvija se u tri dana narednog vikenda. Petak je bio rezerviran za najmlađe koje očekuje nesvakidašnja zabava u Gradskom parku. Predstavljamo jednu knjigu namijenjenu djeci i odraslima „Medo koji je širio ljubav svijetom“ koja nas kroz devet priča o životu mede uči kako da iz svakog životnog događaja izvučemo ono najbolje i naučimo lekciju koju nam taj događaj nosi. Predstavljanje ove moderne bajke upotpunili su voditelj i volonteri Utočišta za medvjede iz Kutereva, lanjska pobjednica The coklje festa u izboru za Najsuvenir Marijana Marincel i njezina Vunena čarolija te najmlađi planinari PD Gromovača, Mali gromovi i njihova voditeljica.
Večerašnji dolazak čak 27 izlagača i njihovih štandova samo je potvrda kako coklji i kulturnom naslijeđu ovog dijela Hrvatske dolaze bolji dani, ističe Danijela Tonković iz Baštinice.

Na improviziranoj pozornici najprije su nastupila djeca iz Dječjeg vrtića „Ciciban“. Posebnu pozornost posjetitelja kao i uvijek izazivao je štand Udruge „Gačanka“ na kojem su bile predsjednica Dragica Rogić i najstarija članica Ružica Dujmović (83). Baka Ružica je održala pokaznu vježbu predenja vune.

Za izradu coklji najvažniji je materijal ovčja vuna. Gačanke su za ovu une načinile posebnu instalaciju kako bi pokazale koliko je vuna presudni materijal za izradu suvenira i tradicijskih proizvoda. Ovčja vuna bila važna u životu naših predaka djecu će kroz zanimljivu radionicu upoznati voditeljica udruge Gačanka, Dragica Rogić, a na samom kraju čeka nas prava zvjezdasta zabava u punom sjaju.
U zabavnom dijelu programa nastupile su neke lokalne zvijezde izvodeći vlastite ili poznate pop-rock numere.

Među 27 izlagača bilo ih je najviše iz Otočca, Brinja, Kutereva, Čovića, Ličkog Lešća, Ogulina, Gospića, Saborskog i Sinca. Festival je obogatio nastup Folklornog društva Otočac i Zavičajnog kluba „Sinac“ iz Zagreba.

Gs Press