Nadomak Tesline rodne kuće u Memorijalnom centru u Smiljanu otvorena je danas izložba fotografija. Na ukupno 16 fotografija pano-formata autora fotografa Josipa Durdova iz Gospića predstavljeni su motivi dijelova Smiljana u kojima je veliki izumitelj učinio prve korake. Fotografije su izložene u aleji pored potoka na kojemu je suhonjavi dječak Nikola pravio prve vodenice-igračke i otvarao svijet kojim će za koju godinu dominirati kao izumitelj.

Okupljenima se najprije obratila ravnateljica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak rekavši kako izložene fotografije s motivima Teslina zavičaja dovoljno govore o razlozima njegove zaljubljenosti u Smiljan, ali i strpljivost autora koji je kroz godinu nastojao snimiti brojne motive i kroz njih predočiti sva četiri godišnja doba vezana uz Memorijalni centar. Više o samoj izložbi rekla je Ana Marija Šolaja, stručna voditeljica Memorijalnog centra „Nikola Tesla“.

-Kroz prijelaze tijekom godine možemo promatrati i kao osobna godišnja doba. Cijeloga života gledamo tu izmjenjivu igru Sunca, kiše, snijega i vjetra. Ali pravu raznolikost doživjela sam tek unutar Memorijalnog centra. Kao da mi je priroda željela pokazati sve što posjeduje. Bilo mi je nemoguće a ne zapitati se je li ova predivna raznolikost prirode bila pokretač Teslinog genijalnog uma, bujne mašte i velike znatiželje. Dječaka koji je mijenjao svijet.
Znamo da su poticaji iz mladosti često presudni i kasnije mogu oblikovati našu sudbinu. Nikola se ovdje rodio, od majke Georgine i oca Milutina pa je do svoje sedme godine živio u skladu s ovom netaknutom prirodom. Ovaj kraj je i danas gotovo takav. Priroda je mladom Nikoli nametala i ponudila izazove, a on se pitao što stoji iza svega!? Ipak, dječaka rođenog podno ovog brda zauvijek će u zreloj dobi privući elektricitet. Njegovu maštu po prvi puta privukla je snaga prirode kada je gledao žestoku velebitsku oluju.
Ono što je Tesla često govorio jest prisjećanje na svoju ranu mladost i mnoge zagonetke prirode koje će kasnije na svoj način pokušavati razumjeti i koristiti u svojim izumima, rekla je između ostaloga Ana Marija Šolaja.

Gs Press