Broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa drastično opada u Bosni i Hercegovini, a ni sami liječnici nisu sigurni čemu to pripisati s obzirom na to da se u toj zemlji građani slabo pridržavaju epidemioloških mjera.


Prema podacima entitetskih zdravstvenih institucija, u posljednja 24 sata preminulo je 15 osoba, a na virus SARS-CoV-2 pozitivne su 442. Od toga broja 324 su novozaražene u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj od novoga virusa oboljele su 104 osobe, a u Brčko Distriktu je još 14 novih slučajeva. Ukupno je testirano 4307 ljudi.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Ante Kvesić rekao je da su brojke zaraženih koronavirusom, kao i preminulih, posljednjih dana bitno bolje u odnosu na prethodne mjesece.

“Ono što se događa donekle je i suprotno očekivanjima stručnjaka. Prošli smo kroz vrijeme blagdana, ljudi su se više okupljali nego kroz ostatak godine i bila su očekivanja kako ćemo imati rast broja zaraženih. Umjesto toga mi imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus i mogu reći kako to nismo očekivali”, rekao je Kvesić za portal Pogled iz Mostara.

Po njegovim riječima, smanjuje se i broj hospitaliziranih osoba zaraženih koronom, unatoč činjenici da rade kafići, restorani, a čak se organiziraju i svadbe. Pri tome je poručio kako ne treba razmišljati o popuštanju mjera koje su na snazi.

“Ne smijemo zaboraviti da nam svaki dan i dalje dolaze zaražene osobe u teškom stanju, imamo ljude na respiratorima i borimo se za njihove živote. Moramo ostati ozbiljni, oprezni i učiniti da i ove brojke koje imamo ovih dana budu što manje”, dodao je Kvesić.

Gs Press / dnevnik.hr