Prije 31. godine, 17. ožujka 1991. godine osnovana je 117. brigada Zbora narodne garde Gospić. Tim povodom su se rodbina, suborci i prijatelji prvog zapovjednika ove postrojbe Paje Šimića okupili na njegovu zadnjem počivalištu u gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću. Riječi molitve predvodio je vikar gospićke župe don Anđelko Kaćunko.

Potom je održana komemoracija i iskazana počast pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima i spomen-bistom prvog hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u centru Gospića.
U holu Kulturno-informativnog centra Gospić održana je svečana akademija koju je otvorio Zdenko Bando, pripadnik 117. brigade ZNG Gospić i inicijator brojnih događanja vezanih uz ovu postrojbu. Kako je pojasnio u uvodu, zapovijed o osnutku 117. Brigade Gospić preuzeo je pukovnik Damir Peitel, da bi zapovjedništvo preuzeo Pajo Šimić.

O znanstvenim i povijesnim uporištima vezanim uz 117. brigadu ZNG Gospić i njezin doprinos govorili su povjesničari prof. dr. Stjepan Blažanović, prof. dr Ivan Biondić i prof. dr. Josip Jurčević. Dr. Jurčević je došao do spoznaja po kojima su dijelove ratne građe još 1990. godine krivotvorili suradnici UDB-a pa su se na popisu branitelja našle osobe koje nisu niti sudjelovale u Domovinskom ratu.

Gs Press