Prošlo je 30 godina od  boravka i ratovanja na ličkoj bojišnici  pripadnica 4. bojne sa šireg područja Opatije. Danas su pripadnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata s područja Liburnije posjetili Gospić i dijelove nekadašnje ličke bojišnice. Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Gospića sudionike današnjeg izleta pozdravili su župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića, predsjednik Kluba branitelja 118. brigade ZNG Pajo Brkljačić, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik preč. Marinko  Miličević.

Počasnim zastavnim vodom UDVDR-a Opatija zapovjedao  je Božidar Budaj-Bolero koji je sa svojim suborcima iz 4. bojne proveo mnoge dane na ličkoj bojišnici. Hrvatsku himnu odsvirao je Puhački orkestar iz Lovrana koji je potom uz glazbu koračnica prodefilirao ulicama Gospića. Na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića održan je potom promenadni koncert mladih  lovranskih glazbenika.

Tijekom rata je zapovjedništvo opatijske  4. bojne „Veli Jože“ bilo smješteno u Trnovcu u kući Martina Brkljačića. Ovom prigodom su dragovoljci iz Liburnije otkrili spomen-ploču za sjećanje  na vrijeme kada su se branitelji iz Liburnije ratovali u Lici.

Gs Press