Božinović: Ograničavaju se javna okupljanja, nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak

0

Broj novozaraženih tijekom blagdana drastično je narastao te je srušen rekord broja novooboljelih u jednom danu. Danas je u Hrvatskoj aktivnih slučajeva zareze ukupno 38.666.

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka škole u ponedjeljak te odluke o novim mjerama obratit će se javnosti.

Broj novozaraženih nakon blagdana u Hrvatskoj drastično raste.   U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.911 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 38.666.

Među njima je 1.846 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 245 pacijenata.  Preminula je 41 osoba.

Rekao je kako online nastava nije sretno rješenje za obrazovanje ljudi, iako su dobili mnoge pohvale zbog toga projekta.

– To nije sretno obrazovanje djece i mladih ljudi, pogotovo imajući na umu sve one druge posljedice koje online nastava i izoliranost uzrokuje na razvoj učenika i djece. U smislu svega toga i nastojeći zaista osigurati obrazovanje primjereno vremenu i trenutku nastojimo održati ono što smo postavili i što se pokazalo dobrim, a to je da se odluke o eventualno prelasku na online nastavu donose na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom, što će se dešavati i u buduće. U ovom trenutku nemamo najavu da neka županija o tome razmišlja, moguće je ispadanje nekih škola zbog mikro epidemiološke situacije u samoj školi, što podrazumijeva da možda imaju problema i oko osoblja u samoj školi pa se zbog toga nastava ne može organizirati – rekao je Fuchs.

Naglasio je kako mjere u školama ostaju iste kao i do sada te da se procijepljenost djelatnika bitno podigla. Cijepljeno ih je oko 71 posto.

Uskoro uživo: Božinović i Capak o novim mjerama

– Došli smo do nekih rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak, ovisno o daljnjem razvoju situacije, a to nije samo broj zaraženih nego i pritisak na zdravstveni sustav. Vidjet ćemo koliko će ovaj novi val izvršiti pritisak na zdravstvene institucije u Hrvatskoj – rekao je Božinović.

Istaknuo je kako će se zabraniti javna događanja i okupljanja za više od 50 osoba, a do sad je bilo do 100.

Okupljanja s EU digitalnim potvrdama uz suglasnost stožera bi bio ograničen na 200 ljudi.

Zabrana svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim s prostorima s više od 25 ljudi, a ne kao što je bilo od 50.

Gs Press / 24sata.hr