Povodom božićnih blagdana Grad Gospić je donio Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim građanima s prebivalištem na području grada Gospića.

Zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći povodom božićnih blagdana socijalno ugroženih građana s prebivalištem na području grada Gospića bit će objavljen na web stranici Grada Gospića, ili se može preuzeti i u papirnatom obliku na porti grada Gospića. Ispunjeni Zahtjev može se od  1. prosinca 2020. godine do 15. prosinca 2020. godine dostaviti elektroničkim putem na e-mail: nikolina.jelaca@gospic.hr ili predati osobno radnim danom od 07.30 do 14.30 sati na portu Grada Gospića.

Uz popunjeni obrazac Zahtjeva podnositelj je dužan priložiti svu potrebnu dokumentaciju. Osobama koje imaju tekući ili žiro račun isplata će se izvršiti odmah nakon obrade zahtjeva. Umirovljenici koji nemaju tekući ili žiro račun bit će obaviještene telefonskim putem o načinu preuzimanja financijskih sredstava.

Za osobe koje su nepokretne i/ili nemoćne i koje zadovoljavaju sve navedene uvjete, Božićnica će biti dostavljena u njihove domove temeljem prijave Gradu Gospiću, Gradskom upravnom odjelu za samoupravu i upravu osobno ili na broj telefona 053/572-082. Prijava mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime nepokretne i/ili nemoćne osobe, adresu stanovanja, kontakt broj telefona/mobitela.

Građani koji imaju pravo na isplatu Božićnice su umirovljenici kojima je iznos mirovine 1.000 kn ili manje, a dobivat će 600 kn po osobi. U drugu skupinu se ubrajaju umirovljenici kojima je iznos mirovine od 1.000,01 do 1.500 kn. Njima je namijenjena Božićnica od po 400 kn. Skupina umirovljenika kojima je iznos mirovine od 1.500,01 do 2.000 kn dobit Božićnicu od 300 kn  po osobi.

Sve  osobe iznad 65 godina koje nemaju primanja dobit će Božićnicu u iznosu od po 600 kn. Osobe koje se nalaze u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Gospić stječu pravo na Božićnicu od po  300 kn po osobi, dok će radno nesposobne osobe dobiti po 200 kn.

Sve osobe koje nisu evidentirane kao nezaposlene osobe i kojima nedostaje najviše pet godina života do stjecanja prava na starosnu mirovinu koja se ostvaruje sukladno propisima iz mirovinskog osiguranja stječu pravo na Božićnicu od po  400 kn. Osobe koje su ostvarile pravo na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji dobit će 300 Božićnice. Osobe starije od 18 godina koje su ostvarile pravo na obiteljsku mirovinu dobivaju po  200 kuna. Božićnicu će dobiti i osobe kojima je odobrena naknada za osobne potrebe korisnika smještaja temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, a koje su smještene u Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije. One stječu pravo na 200 kuna po osobi. Sve punoljetne osobe s invaliditetom dobit će iznos Božićnice od po 300 kuna.

Za ostvarivanje ovih prava građani moraju imati priloženu traženu dokumentaciju.

Gs Press