Početkom ovoga tjedna u trajektnoj luci Žigljen na otoku Pagu otvoreno je preuređeno pristanište s novom pristupnom rampom, kao i mnoštvom drugih sadržaja. Tijekom prikladne svečanosti čuli su se brojni razlozi provedbe ovoga projekta pa smo župana ličko-senjskog Ernesta Petryja zamolili za odgovor na pitanje što će za život mještana Novalje i okolice značiti novi sadržaji ovoga pristaništa?

-Bolja prometna povezanost i pristupačnost, jedan je od primarnih strateških ciljeva kako Republike Hrvatske tako i županija, bilo da se radi o cestovnoj, pomorskoj ili željezničkoj povezanosti, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života otočnog stanovništva, ali i razvoja turizma i gospodarstva. Realizacijom predmetnog projekta, odnosno proširenja luke Žigljen, zasigurno se poboljšava brža i kvalitetnija povezanost otoka Paga s kopnenim dijelom Ličko-senjske županije, tijekom turističke sezone smanjit će se zagušenja u cestovnom prometu odnosno dugotrajnija čekanja za prelazak s kopnenog dijela na otočni dio županije i suprotno, a sve te činjenice utječu i na poboljšanje kvalitete uvjeta života domicilnog stanovništva na otoku, a ujedno su i dodatni stimulans za razvoj turizma na otoku Pagu ili konkretno na području grada Novalje, odgovorio nam je župan Petry.

Budući je luka Žigljen poveznica s lukom Prizna smještenoj u kontinentalnom dijelu Ličko-senjske županije logično pitanje odnosilo se na detalj kada se planira sličan graditeljski zahvat u Prizni?

-Kao što je primjetno Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarstvo/a ulažu iznimno velika sredstva u izgradnje, rekonstrukcije i proširenja pomorskih luka, od kojih se mnoštvo investicija realizira i na području Ličko-senjske županije, od luke Žigljen, izgradnje treće rampe u luci Stinica, rekonstrukcije i izgradnje luka u Senju, Karlobagu, Barić Dragi, Metajni, komunalne i ribarske luke u Novalji itd.

Jedan od budućih ciljeva je i dogradnja te rekonstrukcija luke, odnosno pristaništa u Prizni, a za koju će se u koordinaciji s resornim ministarstvom uskoro naručiti izrada projektne dokumentacije, što je preduvjet za početak izgradnje luke, a sve u cilju kako bi se i s kopnenog dijela pomorske povezanosti s otokom Pagom poboljšala kvaliteta prijevoza, uz napomenu da će i dogradnja predmetne luke Žigljen utjecati na kvalitetniju fluktuaciju prometa. Također treba napomenuti da nam je kao županiji cilj i interes izgradnja dionice autoceste od Križišća do Žute Lokve s dionicom povezanosti iste prema priobalnom dijelu županije odnosno s područjem grada Senja, što će u konačnici utjecati i na kvalitetniju i bržu povezanost priobalnog i otočnog dijela županije s cestovnom mrežom u Republici Hrvatskoj, zaključio je župan Ernest Petry.

Gs Press