SMILJAN – Nedaleko ulaza u Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, u sklopu obilježavanja 166. godišnjice Teslina rođenja kao i Dana Grada Gospića, danas je blagoslovljen križ u spomen Nikoli Tesli.

Podizanje križa inicirala je udruga “Planetarna Hrvatska”, dok su blagoslovu križa prisustvovali ličko-senjski župan Ernest Petry i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.

Uvodnu pozdravnu riječ održao je don Anđelko Kaćunko koji je u govoru naglasio:

– Znakovito je da je ovaj jedinstveni spomenik Nikoli Tesli podignut pod motom “Na križu smrt je svladana i Svjetlost tamu pobijedi…!”
Te riječi opisuju otajstvo Isusove smrti na križu, koje ujedno daju poveznicu između križa i Tesle, Tesle koji je svojim životom i genijalnim izumima također svijetu donio svjetlo tj. “noć pretvorio u dan”, a ta poveznica ističe temeljnu, ali nažalost premalo poznatu značajku toga našeg velikana, a ona glasi: Tesla – kršćanin i filozof – rekao je don Anđenko Kaćunko.

Križ je blagoslovio preč. Nikola Turkalj, župnik u Smiljanu u nazočnosti mons. Marinka Miličevića, a isti je izgrađen na zemljištu Marka Šimića, dok su građevinske radove izvele: građevinska tvrtka GIVI iz Otočca, kamenoklesarska radionica Marincel iz Kompolja i Lika ceste iz Gospića.

Gs Press