Gospićko-senjska biskupija – župa Boričevac

26.7.2023.

Na blagdan svete Ane, 26. srpnja biskup mons. Zdenko Križić, blagoslovio je temelje nove kapelice u Srbu. Biskupa i tajnika preč. Mišela Grgurića dočekao je župnik Igor Lulić koji je služio kod blagoslova temelja. Na blagoslovu okupili su se mještani Srba i okolice, mnogi svećenici te gospićki gradonačelnik sa svojim suradnicima. Radove gradnje vodi Joso Vrkljan koji je i zajedno sa mještanima priredio bogatu trpezu hrane kao okrjepu na kraju podjele blagoslova.

Biskup je pozdravio sve prisutne prisjetivši se obećanja koje im je dao još na početku svoje biskupske službe, a to je da će ispuniti želju zajednice imati crkvu u kojoj će se moći okupljati na Euharistiju. “Uvijek se posebno radujemo kada blagoslivljamo temelje ili početak gradnje jednog novog zdanja u kojem će narod slaviti Boga, zazivati Njegov blagoslov i stavljati pred Boga svoje potrebe, patnje i zahvalnosti. To je jedini razlog ulaganja znatnih sredstava, i nemalih napora da se  ostvari sveto djelo.” Pozivajući se na Salomonovu molitvu za blagoslov hrama i sam biskup je zazvao blagoslov nad temeljima buduće kapelice: “Pomno počuj molitvu i vapaj svoga sluge, Gospodine, Bože moj, te usliši vapaj i molitvu što je tvoj sluga tebi upućuje! Neka tvoje oči obdan i obnoć budu otvorene nad ovim Domom, nad ovim mjestom za koje reče: ‘Tu će biti moje Ime.’ Usliši molitvu koju će sluga tvoj izmoliti na ovome mjestu.” (1Kr 8, 29-30)

“Što više mjesta gdje se slavi Bog, to više blagoslova nad zemljom.”

Nakon blagoslova, biskup mons. Zdenko Križić zahvalio je svima koji sudjeluju u izgradnji kapele, te svima koji su svojim prisustvom uzveličali ovaj događaj.

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 2001. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe. Do sada sv. misa služila se  u Domu kulture koji je u vlasništvu općine Gračac. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje je i započela gradnju kapele. U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o iz Gospića o gradnji crkve u Srbu.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi, 470.954,78 EUR-a s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba, uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja, čija izvedba se trenutno provodi.

Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće vjernika morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da molitvom i vlastitim mogućnostima uključe se donacijom u ostvarenje ovog projekta na duhovnu dobrobit ovog malobrojnog Božjeg puka. Svim darovateljima, u ime Gospićko-senjske biskupije i u ime vjernika katolika u Srbu, od srca zahvaljujem na svakoj Vašoj donaciji.

Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom za gradnju crkve u Srbu je:
GOSPIĆKO SENJSKA BISKUPIJA-EKONOMAT
Senjskih žrtava 36, 5300 Gospić
HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X. (za gradnju crkve u Srbu)

Gs Press