Bivši šef zadarskog centra SOA-e Toni Matas pronađen je danas mrtav u automobilu u blizini Knina

0

BIVŠI šef zadarskog centra SOA-e Toni Matas pronađen je danas mrtav u automobilu u blizini Knina.

Prema prvim neslužbenim informacijama, Matas je pronađen s prostrjelnom ranom u glavi. U tijeku je istraga.

Nacional javlja i da su se pojavile oprečne informacije o njegovoj smrti – jedna da je ubijen, a druga da je počinio samoubojstvo i da je u automobilu ostavio oproštajno pismo.

Policija je objavila priopćenje u kojem nije precizirala detalje smrti.

“Obavještavamo vas da je danas u 12 sati Policijska postaja Knin zaprimila obavijest da se na području Kravlje drage (područje između Knina i Gračaca) u jednom vozilu nalazi mrtva muška osoba. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđena je dojava i mjesto je osigurano. U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku obavlja se očevid nakon čega će tijelo biti prebačeno u Opću i veteransku bolnicu Knin radi vršenja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti. O svemu poduzetom će posebnim izvješćem biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku”, objavila je kratko policija.

U petak bio na ispitivanju u USKOK-u zbog afere s Josipom Rimac

Matas je bio Karamarkov kandidat za ravnatelja SOA-e, a trenutna funkcija bila mu je direktor korporativne sigurnosti Hrvatske pošte.

Spominjalo ga se u aferi Vjetroelektrane. Kako je pisao Jutarnji list, Josipa Rimac je oko “bube” koju je pronašla u svom automobilu razgovarala s Matasom i poduzetnikom Josipom Pleslićem. Jutarnji je pisao da je moguće da su upravo oni poslali ljude, navodno iz jedne detektivske agencije, da pregledaju Audi Josipe Rimac.

Kako doznaje RTL, u petak je zbog toga ispitan u policijskom USKOK-u.

Telegram neslužbeno doznaje da je uz tijelo Matasa pronađen pištolj i oproštajno pismo u kojem se spominje pritisak kojem je bio izložen zbog svoje uloge u aferi s Josipom Rimac.

Umiješanost u aferu Vjetroelektrane

Nacional je, pak, pisao da je Pleslić istražiteljima tijekom ispitivanja navodno kazao da je, prema njegovim saznanjima, Josipu Rimac na nezakonite radnje poticao upravo Toni Matas.

Pleslić je istražiteljima, kako tvrdi Nacional, izjavio kako je upravo Toni Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom radi kojeg se trebao mijenjati sadržaj vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta tako da bi sa Sladićem povezane tvrtke mogle izvući više državnih poticaja.

Pleslić je, tvrdi Nacional, naveo kako je Toni Matas ispričao Josipi Rimac da je Ante Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način.

Nacional je također pisao, pozivajući se na izvor iz Hrvatske pošte, kako je Matas za direktora korporativne sigurnosti Hrvatske pošte promaknut svega nekoliko dana nakon što je izbila afera Vjetroelektrane.

Jučer bio u lovu

Zadarski.hr javlja da je Matas zadnji put viđen jučer, da je bio dobre volje i da ništa nije ukazivalo na tragediju.

Nacional piše da je bio u lovu na području Zrmanje s više ljudi iz obavještajnih krugova. Kasnije tijekom dana mu se izgubio svaki trag.

Karamarkov kadar

Slobodna Dalmacija pisala je prije nekoliko godina da Matas svoj profesionalni uzlet duguje Tomislavu Karamarku.

Karamarko je Matasa u Zadar doveo iz Knina gdje je ovaj jedno vrijeme radio kao operativac SOA-e, a prethodno i kao vojni obavještajac. U trenutku kad je imenovan za načelnika zadarskog centra, Matas je navodno imao samo srednju stručnu spremu, a diplomu iz kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu navodno je stekao kad i Milijan Brkić Vaso.

Prije desetak godina sudjelovao je u prometnoj nesreći sa smrtnim slučajem, piše Zadarski. Nezgoda se dogodila u Kaštelima, a smrtno je stradao pješak na kojeg je Matas naletio upravljajući osobnim automobilom. Protiv Matasa je zbog toga navodno vođen sudski postupak, ali je na koncu ipak oslobođen.

Gs Press / index.hr