U župi Klanac je crkva Uznesenju Blažene Djevice Marije sagrađena  1837. Riječ je o crkvi izgrađenoj na ruševinama koje su ostale nakon najezde Turaka. Ovo je jedna među rijetkima koja nije oštećena u Domovinskom ratu. U njoj su Braća Hrvatskoga zmaja podigli 1936. ploču na kojoj piše da je u ovoj crkvi kršten  otac Domovine Ante Starčević.  Večernju sv. misu na Veliku Gospu, predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, u zajedništvu s kancelarom i tajnikom Mišelom Grgurićem, domaćim župnikom Petrom Šporčićem, gospićkim Mariom Vazgečom i perušićkim Milom Šajfarom.

Biskup je u propovijedi ustvrdio kako je Marijin put bio život žrtve bez koje nema prave ljubavi, dok je Isus  svoju ljubav pokazao križem, a Marija pod križem. Govoreći o današnjoj ulozi majke biskup je ustvrdio kako se i danas mnoge majke suočavaju s mnogim poteškoćama.

-Majka nije majka samo zato što rodi dijete, nego zato što u tom djetetu mora odgojiti čovjeka. Puno je lakše roditi dijete, kakve god bile patnje, nego li roditi čovjeka u smislu formacije srca i duše. Koliko je majčinske patnje dok to dijete ne uzraste do punine čovjeka! A ni tada briga za njega ne prestaje. Ni jedna majka, ako želi biti prava majka, ne može izbjeći patnju, ni žrtve, niti odricanja koja su povezana s rastom njezine djece. Koliko je danas prijetnji našoj djeci i mladima da nikada ne uzrastu do te punine! Koliko nam je djece i mladih zmaj našega vremena zaveo i usmjerio putom koji ne vodi u život? Droga, kriminal, prostitucija, alkohol, sve su to zmajevi ovoga vremena koji vrebaju da proždru našu djecu i mlade prije nego li stignu otkriti život i njegov smisao, naglasio je biskup.

Pozvao je vjernike kako se nikada ne smiju obeshrabriti jer je sve u Božjoj ruci. Zlo nije moćnije od Boga, od njegove ljubavi i dobrote. On nas poziva da ne budemo suradnici zla, suradnici zmaja, đavla, nego suradnici Božji u promicanju ljubavi i dobrote.

Gs Press / L.O./M.G.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.