JOE Biden izabran je u subotu za 46. američkog predsjednika nakon pobjede nad republikancem Donaldom Trumpom.

Nakon četiri dana napetog prebrojavanja glasova, bivši potpredsjednik Baracka Obame prešao je „čarobni” prag od 270 elektorskih glasova, što su proglasile američke mreže CNN, NBC i CBS u subotu.

Biden će 20. siječnja 2021. prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država.

Njegova potpredsjednica Kamala Harris ući će u povijest i kao prva potpredsjednica i kao prva Afroamerikanka na toj dužnosti.

Donald Trump, koji se natjecao za drugi četverogodišnji mandat, ne želi priznati poraz i obećava istinski pravosudni rat.

U subotu poslijepodne objavljeno je da je Biden osvojio Pennsylvaniju, saveznu državu koja nosi 20 elektorskih glasova. Time je skupio 284 elektorska glasa, što mu je dovoljno za pobjedu. Nešto kasnije AP je javio da je Biden očekivano osvojio i Nevadu tako da je njegova pobjeda još uvjerljivija, sad ima 290 elektorskih glasova.

Trump ne priznaje poraz

Donald Trump, pak, ne priznaje poraz. Iz Trumpovog stožera kažu da Biden i mediji žure proglasiti pobjedu jer ne žele da se otkrije istina.

“Svi znamo zašto se Biden žuri da proglasi pobjedu i zašto se njegovi saveznici mediji trude da mu pomognu. Ne žele da se istina otkrije. Jednostavna je činjenica da izbori nisu gotovi. Joe Biden nije potvrđen kao pobjednik ni u jednoj od država, kamoli u nekoj od spornih država u kojima se ponovno mora brojati, u državama gdje naš stožer ima legitimna pitanja i gdje bi se pravno mogao odlučiti pobjednik. U Pennsylvaniji, primjerice, naši promatrači nisu mogli gledati brojenje. Legalni glasovi odlučuju predsjednika, ne mediji”, poručili su iz Trumpovog stožera.

Dodali su ponovno kako u ponedjeljak kreću s tužbama te kako Amerikanci zaslužuju poštene izbore. Kažu kako ih oni planiraju osigurati tužbama. Pitaju na kraju i što Biden krije te naglašavaju da Trump neće odustati dok se ne prebroji svaki legalni glas.

Tko je Joe Biden?

Joseph Robinette Biden Jr., 77-godišnji ”lav američke politike”, kako ga je nazvao Barack Obama, izabran je za američkog predsjednika u poznim godinama, kada je završio bogat politički život obilježen tragedijama.

Političku karijeru Biden je počeo u Senatu prije pola stoljeća i do u tančine poznaje ustroj Washingtona, a nakon pokušaja 1988. i 2008. te oklijevanja 2016., konačno u ruke dobiva ključeve Bijele kuće.

Nakon nezapamćene izborne kampanje koju je vodio iz svog doma, zbog pandemije rijetko se pojavljujući u javnosti, Biden uspijeva pobijediti bivšeg poslovnog čovjeka Trumpa obećavši mir svojim sunarodnjacima.

“Možemo završiti ovaj predsjednički mandat koji je, od početka, želio dijeliti nas, razdirati”, govorio je Biden u zadnjim satima prije otvaranja birališta.

U povijest svoje zemlje ulazi kao najstariji izabrani predsjednik.

Gs Press / index.hr