Načelnik Stožera civline zaštite Davor Božinović potpisao je odluku, koja je stupila na snagu 25. siječnja, o obaveznom predočenju covid potvrda u svim zdravstvenim ustanovama. No, ministar Vili Beroš pojašnjava za Jutarnji list kako se ništa ne mijenja te da građanima neće trebati covid potvrda ili negativan test za odlazak obiteljskom liječniku ili na prijem hitne pomoći.

Konkretno, u utorak je na snagu stupila “Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika”-

Prema odredbi, svi pacijenti, ali i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati covid potvrdu ili negativan test na koronavirus.

“Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim tijelima”, stoji u Odluci.

Obaveza se odnosi na “pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima”.

Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ukoliko se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

 

 

Gs Press / jutarnji.hr