“AKTUALNO stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele.

Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu”, poručio je Vili Beroš putem svog Facebook profila.

Što to znači?

“Pod mobilizacijom zdravstvenog sustava podrazumijevam da svaki pojedinac i svaki dio sustava funkcionira na najvišoj razini, da daju svoj maksimum kako bismo se uspješno nosili sa svim izazovima koje nam nameće aktualno stanje epidemije covida 19. Zahvalan sam svima koji to uspješno rade i sada i pozivam i sve druge da budu dio nacionalnog tima koji će i dalje brinuti o zdravlju nacije. To je naša profesionalna dužnost, ali i domoljubna obveza. Počevši od mene kao ministra pa dalje”, rekao je Beroš kratko Indexu.

“Moramo napregnuti kapacitete”

“U prenesenom smislu to znači da svaki djelatnik u zdravstvu mora shvatiti najozbiljnije moguće i da svi skupa uključujući mene moramo dati maksimalni doprinos.

Može se još više mobilizirati. Stalno govorimo da postoje planovi od proljetos za postepenu mobilizaciju, moguće je i moramo napregnuti kapacitete tako da adekvatno odgovorimo”, dodao je je za N1 komentirajući što znači njegova objava na Fejsu.

“Svi u zdravstvu moraju dati maksimum”

“Slijede nam ekspedicijski kampovi i arene, razmišljamo o mogućnostima adekvatne opskrbe kisikom same arene. Zdravstveni sustav ima još dovoljno kapaciteta da odgovori na sve potrebe. Ali tko zna koliko će još sestara biti u samoizolaciji ili zaraženi. Oni koji su već preboljeli koronu su osnov naše borbe u budućnosti.

Poslali smo i dopis medicinskim fakultetima, šaljemo i srednjim školama, preko tisuću njegovateljica je na Zavodu, i njih se kontaktira, Ministarstvo potiče same ustanove da razmišljaju o zapošljavanju. Moj poziv bio je u tom smislu da svaki u zdravstvu da svoj maksimum“, rekao je ministar.

“Broj mrtvih nije neočekivan kada gledamo koliko imamo zaraženih”

“Virus je tu, virus nije zabluda. Danas imamo crni rekord, ako ga gledamo u kontekstu novozaraženih, on nije neočekivan.

Bilo bi optimalno da su mjere već počeli davati učinke, ali jedna lasta ne čini proljeće, tako nam ni jedan dan ne može davati odgovor. Ako je tako, ako je danas broj manji, to bi svakako bila dobra vijest. U ponedjeljak smo uveli nove mjere, tek kroz tjedan-dva ćemo znati rezultate tih mjera.”

897 zaraženih je u bolnicama, 18 je ljudi umrlo u posljednja 24 sata

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1413 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.311. Među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 57 pacijenata, izvijestili su jutros iz Stožera.

Gs Press / index.hr