Austria ostala bez Kurz-a

0

AUSTRIJSKI kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku usred istrage o podmićivanju. Predložio je ministra vanjskih poslova za svog nasljednika.

Rekao je su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on osobno bio zahvalan kad bi se presumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

“I ja sam samo čovjek”, rekao je.

Moja zemlja je važnija od mene, rekao je i dodao da se zbog toga morao povući.

Za što je Kurz optužen?

Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o Kurzu i stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je u proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Gs Press / index.hr