Prenosimo u cijelosti reagiranje Ante Dabe, predsjednik GO LiPO Novalja“ na potpisan ugovor vrijedan 28,4 milijuna kuna za rekonstrukciju Primorske ulice:

„Uvjeren sam da zajedno sa najvećim dijelom Novaljske javnosti dijelim veliko zadovoljstvo što je danas u nazočnosti ministra Butkovića, ravnatelja SAFU-a gosp. Petrisa, župana ličko-senjskog, predsjednika županijske skupštine i gradonačelnika Novalje gosp. Daba potpisan grant ugovor za EU projekt rekonstrukcije Primorske ulice kao pristupne ceste za Luku Novalja u vrijednosti 28,4 mil. kuna. To je, kao što je danas rekao aktualni gradonačelnik, revolucionarni projekt koji će iz temelja izmijeniti postojeću situaciju i stvoriti visoke komunalne standarde Grada Novalje.

Ponosan sam što je ovaj veliki projekt osmišljen, izrađen i uspješno prijavljen za EU financiranje u  prošlom mandatu kada sam kao gradonačelnik inzistirao na integralnom projektu Luke Novalja koji osim marine Novalja, podrazumijeva izgradnju luke otvorene za javni promet, komunalne luke i ribarske luke. Za ovaj kapitalni projekt Luke Novalja Grad je u prošlom mandatu izdvojio značajna financijska sredstva jer Lučka uprava, u čijoj je nadležnosti lučko područje, nije bila u mogućnosti financirati ovaj veliki projekt. Upravo iz tog razloga, čudim se da danas, prilikom potpisivanja grant ugovora, aktualna vlast nije ni jednom riječju spomenula tko je pokrenuo i koliko je trajala izrada projektne dokumentacije, studije izvodljivosti, ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole te sama prijava ovog projekta za EU financiranje. Nažalost, iz gore priložene dokumentacije razvidno je da je projekt Primorske još početkom prosinca prošle godine prošao strogu provjeru i da je udovoljavao svim zahtjevima potrebitih faza te je odabran za treću fazu u postupku dodjele bespovratnih financijskih sredstava. Što je još gore, vodstvo lokalnog i županijskog HDZ-a vršilo je snažan politički pritisak na ministarstvo da se ovaj kapitalni projekt zaustavi na rok od šest mjeseci do održavanja lokalnih izbora.

Zaključno, sve je ovo bitno ali nije najbitnije. Najbitnije od svega je, da je danas potpisan ugovor o financiranju ovog izuzetno važnog infrastrukturnog projekta čija će se izgradnja financirati 100 % bespovratnim sredstvima EU fondova i ministarstva mora. Aktualnoj gradonačelniku od srca želim da sve započete projekte poput Luke Novalja, Aglomeracije Novalja, sortirnice, kompostane kao i sve novo planirane projekte, uspješno završi u korist svih naših sugrađana i Grada Novalje u cijelini.

Ante Dabo, predsjednik GO LiPO Novalja