Zbog učestalih objeda i medijskih napada sličnijih klasičnom linču gradonačelnik Novalje Ante Dabo obratio se javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

za najviše nekoliko tjedana bit će raspuštena predstavnička tijela i raspisani lokalni izbori koji će se održati 16. svibnja ove godine. Prije nego krene službena kampanja u kojoj ću u jednoj nadasve pozitivnoj i konstruktivnoj komunikaciji jasno predstaviti sve što je ova gradska administracija napravila u proteklom mandatnom razdoblju i što namjerava napraviti u sljedećih četiri godine, osjećam potrebu odgovoriti na sve one laži i klevete koje lokalni HDZ uporno širi u javnosti.

Smatram da je važno istaknuti da je vlasnik portala koji je medijski pokrovitelj HDZ-a na području naše županije zbog neprofesionalnosti i plasiranja lažnih informacija pred više godina izbačen iz Hrvatskog novinarskog društva, a o kakvoj je osobi riječ govori i podatak da je prošlo ljeto prema vrlo pouzdanim informacijama, uhvaćen u krađi mesnih doručaka u gospićkim Plodinama. Osobno sam prije nekoliko tjedana protiv dotičnog gospodina putem odvjetnika podignuo tužbu nadležnom općinskom sudu zbog objavljivanja cijelog niza lažnih optužbi na račun mene i moje obitelji.

Vjerujem da je najvećoj većini Vas poznati način na koji obnašam ovu tešku i časnu dužnost gradonačelnika grada Novalje. Nikada nisam, za razliku od mojeg prethodnika koji pod svaku cijenu želi ponovno biti gradonačelnik, koristio svoj položaj da steknem osobnu imovinsku korist. Na lažne optužbe lokalnog HDZ-a odgovorno i jasno odgovaram da niti ja niti moja obitelj nismo vlasnici novosagrađenih kuća ili apartmana kako me lažno optužuju, a još manje da smo suvlasnici nove benzinske pumpe koja se gradi u Novalji. Vlasnik sam u cijelosti obiteljske kuće koju sam zajedno sa svojim pokojnim ocem započeo graditi davne 1988. godine i suvlasnik u 5/6 dijela stare obiteljske kuće u centru grada koju sam naslijedio od svojih roditelja. Iako moja supruga liječnica i ja već skoro 30 godina imamo iznadprosječna primanja naša je imovina i imovinski status srazmjeran našim primanjima. Nasuprot tome, neka moj prethodnik koji stoji iza ove harange objasni kako je to od 1999. sa samo jednom plaćom u kućanstvu uspio kupiti nekoliko građevinskih parcela vrijednih više stotina tisuća eura, izgraditi nove tri kuće s više stambenih jedinica i da ne nabrajam dalje. Možda se odgovor nazire u načinu kako su poslovni partneri grada i ini koji su trebali pomoć ili ustupak grada plaćali, odnosno sponzorirali nogometni klub Novalja, ali u pravilu uglavnom u gotovini a vrlo rijetko na račun kluba. Ili možda da je zaviriti u gradsku računovodstvenu karticu firme koja je u vlasništvu jednog od bližih rođaka bivšeg gradonačelnika pa vidjeti koliko je kilometara kabela fakturirano gradu a nitko ne zna gdje su isti ugrađeni. Možda bi se u knjigovodstvenoj dokumentaciji grada moglo pogledati i karticu jednog poznatog ugostiteljskog objekta u Novalji iz čijih se fiskaliziranih računa 2012. godine može vidjeti koliko je nedjeljnih obiteljskih ručkova mog prethodnika platio grad Novalja. O njegovim kaznenim prijavama i istragama DORH-a da i ne govorim. Za razliku od tadašnjih vremena, od 2013. godine na ovamo, poslovanje grada, gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova je pozitivno i nadasve transparentno. Iako pojedini politički suparnici pokušavaju izmišljati afere, ovoj gradskoj administraciji neće pronaći niti jednu aferu ili zlouporabu u poslovanju dok s druge strane, u medijskom prostoru svako malo iskaču nove afere uglavnom HDZ-ovih stranačkih dužnosnika. Do ljeta ove godine uvest ćemo aplikaciju Otvoreni grad gdje će naši građani imati uvida u cjelovito financijsko poslovanje grada i tako se svrstati u samo desetak gradova u RH koji imaju takav javni standard.

Nakon izvanrednih izbora 2016. naš je grad počeo mirno živjeti bez podjela i značajnijih javnih prijepora. Rezultat toga su mnogi uspješni projekti koje je smo s mladom i nadasve stručnom gradskom upravom uspjeli završiti. Od nedavno, lokalni HDZ na čelu s bivšim gradonačelnikom uporan je u unošenju ponovnih podjela u našu malu zajednicu i pokušaju povratka u prošlost. Uvjeren sam da će većina naših građana na predstojećim lokalnim izborima izabrati budućnost i mirni suživot svih naših sugrađana.

Poručujem predsjedniku lokalnog HDZ-a da se još malo strpi jer će u osobnom sučeljavanju kandidata imati prilike govoriti ali isto tako i objasniti sve ono što našu domaću javnost interesira. Osobno se veselim javnom sučeljavanju kandidata koje će se održati u novom, moderno opremljenom Kulturnom domu Gozdenica i kojeg će direktno za javnost prenositi naš lokalni YouTube kanal TV Novalja.

Ante Dabo, gradonačelnik