Analni brisevi za otkrivanje korone uvode se i u EU? ‘Ako struka preporuči stražnjicu, bit će tako‘

‘Ovisimo o savjetima stručnjaka pa mislim da je najbolje da to pitanje prepustimo njima i da oni vide koji su najbolji pristupi‘

Vijest da je Kina počela analne briseve u sklopu testiranja na koronavirus odjeknula je i u Europskoj Uniji pa je tako glasnogovornik Europske Komisije u sklopu redovite presice danas odgovarao na pitanja o tome hoće li se takve metode testiranja uskoro primjenjivati i u Europi. “Mislim da nas ovo pitanje sve osobno zanima”, izjavio je uz smijeh glavni glasnogovornik Eric Mamer preusmjeravajući pitanje kolegi.

“Kao i dosad kada je riječ o pandemiji slijedit ćemo preporuke struke. Ako nas ona odvede do stražnjice, razmislit ćemo i o toj opciji”, rekao je njegov kolega Stefan De Keermaecker oraspoložen, kao uostalom i ostatak publike, pitanjem austrijskog novinara. “Mislim da ne očekujete da ulazim u tehničke detalje o tome”, dodao je i izazvao još jedan prolom smijeha u dvorani za brifinge.

No, budući da kineski stručnjaci tvrde da takva metoda testiranja daje mnogo pouzdanije podatke, tu je temu do kraja presice ponovno otvorio drugi novinar. “S obzirom na tvrdnju o pouzdanijim rezultatima, postoji li mogućnost da se takvo testiranje doista uđe u preporuke EK”, upitao je glasnogovornika.

“Testiranje je stvar država članica i Komisija izdaje jedino preporuke. Ovisimo o savjetima stručnjaka pa mislim da je najbolje da to pitanje prepustimo njima i da oni vide koji su najbolji pristupi”, zaključio je temu De Keersmaecker.

Gs Press / jutarnji.hr