Advent u Gospiću otvara se danas radionicom za djecu pod nazivom “Ususret svetom Nikoli” koja se održava u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić s početkom u 17:00 sati dok samo dva sata kasnije, u 19:00 sati svi ljubitelji tradicijske glazbe imaju priliku u KIC-u Gospić uživati u predstavljanju drugog nosača zvuka HKUD-a “Široka Kula” od nazivom “Kulo naša, pjesmom sagrađena”.

 HKUD „Široka Kula“ osnovni cilj svojeg djelovanja fokusira na terenska istraživanja starijih slojeva danas zaboravljenih repertoara pokušavajući pri tome zabilježiti i sačuvati živa sjećanja nositelja tradicije kao i kontekstualne izvedbene primjere današnje žive tradicije. Rezultat tih nastojanja predstavljen je izvedbama zabilježenim na ovom nosaču zvuka. Dio zaboravljene ili rijetko izvođene glazbeno-plesne tradicije Like na ovaj je način spašen od zaborava. Široka Kula, ratom razorena sredina bila je početnim mjestom istraživanja uz zabilježene i snimljene pjesme i plesove Gornjeg Kosinja, Kosinjskog Bakovca, Josipdola, Kalinovače, Donjih Pazarišta, Lovinca, Kaluđerovca, Ivčević Kose te Čanka. Drugi nosač zvuka HKUD „Široka Kula“ pod naslovom „Kulo naša, pjesmom sagrađena“ posvećen je selu u kojem HKUD djeluje. Burna i tragična prošlost Široke Kule, posebno ratna zbivanja koja su obilježila prošlo stoljeće, potaknula je skupinu mlađih i mladih stanovnika da prije deset godina organizirano započnu učenjem, uvježbavanjem, istraživanjem i scenskim predstavljanjem glazbeno plesne tradicije svoga kraja.

Terenska istraživanja ovim su putem pretočena u konkretne izvedbene zvučne zapise na nosaču zvuka odvijao se u periodu od 2016. do 2021. godine, a predvodili su ih Ivan Starčević i Ivan Delač, uz pomoć nekolicine članova folklorne skupine. Nosač zvuka izdan je u formatu CD-a i USB-a uz koji dolazi popratna knjižica u kojoj se nalaze informacije o nastanku nosača zvuka, snimljenom repertoaru što je napisao dr.sc.Joško Ćaleta te dojmovi umirovljene Ladarice, Ane Kelin.

Gs Press