Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

I ONI IMAJU SVOJ DAN – Svjetski dan muškaraca

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Različiti izvori donose različite informacije o pravom datumu održavanja Međunarodnog dana muškaraca. Jedni ga slave 19. studenog, a drugi 3. studenog.

Međunarodni dan muškaraca (International Men’s Day – IMD) slavi se 19. studenog. Uveden je 1999. u državi Trinidad i Tobago, a dobio je potporu i Ujedinjenih naroda.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšanje odnosa među spolovima te promicanje njihove jednakosti i isticanje pozitivnih muških uzora. To je prilika da se istakne diskriminacija protiv muškog roda i da se slave njegova dostignuća i doprinosi zajednici, obitelji, braku i skrbi za djecu, piše tportal.

Gs Press / kzz.hr