Virus Polio, ili bolest poliomijelitis predstavlja paralizirajuću i potencijalno smrtonosnu infektivnu bolest koja najčešće napada djecu ispod pet godina. Virus  se širi od osobe do osobe, najviše putem zagađene vode. Najčešće napada živčani sustav uzrokujući paralizu udova- zbog čega se vrlo često za tu bolest rabi naziv dječja paraliza.

Rotary kao internacionalna zajednica koja povezuje svjetske lidere svijeta je suočio svijet sa borbom protiv ove teške bolesti, kako na lokalnim razinama tako i na globalnoj razini. Zahvaljujući ustrajnoj borbi rotarijanaca te mnogobrojnim financijskim ulaganima uspjelo se smanjiti broj slučajeva ove opake bolesti za 99,9%. Jedna od glavnih misija Rotary International je eradicirati Polio do posljednjeg slučaja u svijetu.

Koliko je Rotary uspješan, pokazuju nam rezultati u Africi. Nakon desetljeća borbe protiv virusa polia, Rotary sa svojim partnerima u organizaciji Global Polio Eradication Initiative (GPEI) – Svjetska zdravstvena organizacija, Centar ze kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a, UNICEF, Zaklada Billa & Melinde Gates i Gavi (The Vaccine Alliance) ovog su ljeta ostvarili veliku pobjedu-iskorijenili su polio u Africi. Posljednji slučajevi zabilježeni su u pokrajini Borno u sjevernoj Nigeriji 2016. godine.  Važno je za napomenuti da inicijativa borbe protiv virusa u Africi traje još od 1996. Godine.

U Pakistanu i Afganistanu  Polio je zaostao kao endemska vrsta te su svi fokusi i trud preusmjereni na te dvije zemlje.

Rotarijanci su ovim naporima pomogli donacijama od gotovo 890 milijuna dolara.  Svoj ponosni doprinos u borbi protiv Polio virusa dao je 2019. godine i Rotary Club Gospić sa donacijom u fond Rotary Internationala koji su novac usmjerili u borbu protiv poliomijelitisa.  Borba protiv Polio virusa traje ti će dok  u svijetu ne bude zabilježen niti jedan slučaj te je zadaća svakog rotarijanca pomoći u ostvarivanju tog cilja.  Tako Rotary Club Gospić s ponosom će donirati novac i ove godine te uskoro iščekujemo radosnu vijest posljednjeg slučaja ove opake bolesti.

ROTARY CLUB GOSPIĆ