Prema smjernicama Europske komisije sve članice 22.veljače obilježavaju Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela. Još 1990. godine, 22. veljače je postao Europskim danom zaštite žrtava kaznenih djela, a na prijedlog organizacije Victim Support Europe.

Ključni dokument o minimalnim pravima žrtva donesen je 25.10.2012. kroz Direktivu 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela koja omogućuje ostvarivanje zaštite žrtava u zadovoljavajućoj mjeri te su sve članice bile dužne uskladiti svoje zakonodavne okvire s direktivom.

U Europskoj uniji se godišnje prijavi oko 25 mil. kaznenih djela, ali procijene govore da je godišnje dogodi još oko 75 mil. kaznenih djela koja ne bivaju prijavljena, odnosno da se prijavljuje tek svako četvrto počinjeno kazneno djelo.

I dok se kroz povijest uvijek puno radilo na sprječavanju kriminaliteta tj. samog počinjenja kaznenih djela i prekršaja, zaštita žrtava nakon što se kazneno djelo dogodi nešto je noviji koncept. Na žalost, moramo se suočiti s činjenicom da žrtvom kaznenog djela može postati bilo tko i bilo gdje i podatci pokazuju da će većina građana Europe (pa tako i Hrvatske) žrtvom kaznenog djela postati i više puta tijekom svog životnog vijeka.

Sustav podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela u Republici Hrvatskoj čine Služba za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, Odjeli za podršku žrtva i svjedocima koji djeluju na sedam županijskih sudova i to u Osijeku, Rijeci, Sisku, Splitu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu, Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116-006, besplatna linija otvorena 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu koja pruža informacije, pomoć i podršku žrtva i svjedocima/kinjama na hrvatskom i engleskom jeziku te Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ je pokrenut 2018. zahvaljujući inicijativi i financijskoj podršci Ministarstva pravosuđa i uprave, a s ciljem dostupnije i učinkovitije pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji na teritoriju cijele Republike Hrvatske.

Program „Mreža podrške“ okuplja 11 organizacija civilnog društva (Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Delfin Zamir; Desa Dubrovnik; HERA Križevci– za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar – IPC; Ženska grupa Karlovac KORAK; SOS Virovitica; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir te Ženska soba kao koordinatorica program) koje program provode u 17 županija. Više informacija o programu dostupno je i na službenoj web stranici: https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/.

Žrtve i svjedoci/kinje kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji koji se obrate organizacijama koje provode program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ mogu očekivati sljedeću vrstu pomoći:

  • emocionalnu i praktičnu podršku
  • tehničke i praktične informacije
  • informacije o pravima
  • psihološko savjetovanje
  • pravno savjetovanje
  • pratnju na sud
  • pratnju na policiju, državno odvjetništvo, centre za socijalnu skrb i druge institucije
  • podršku osobama koje nisu prijavile kazneno djelo te podršku nakon završetka sudskog postupka.

Na području Karlovačke i Ličko-senjske županije program „Mreža podrške“ provodi Ženska grupa Karlovac „Korak“. U ovim županijama se žrtve i svjedoci/kinje za pomoć i podršku mogu obratiti na sljedeće kontakte:

Karlovačka županija:  047/600-392 i 047/616-120 te e-mail podrska.korak@gmail.com.

Ličko-senjska županija: 091/612-0953 te e-mail podrska.korak@gmail.com.

Za pomoć i podršku organizacijama civilnog društva koje provode program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ se od 01.01.2018. do 31.12.2022. se obratilo ukupno 3340 osoba (83% žena i 17% muškaraca) kojima je pruženo ukupno 28 160 usluga. U istom razdoblju Ženska grupa Karlovac „Korak“ je pružila ukupno 2368 različitih usluga za 383 korisnika/ca. Na razini Republike Hrvatske program bilježi kontinuirani rast korisnika/ca i pruženih usluga, pa je u 2022. u odnosu na 2021. godinu došlo do porasta od 37% u broju pruženih usluga i porasta od 47% u broju korisnika/ca.

Sve osobe, muškarci i žene, koji su žrtve ili svjedoci/kinje kaznenog djela ili prekršaja nasilja u obitelji za besplatnu pomoć i podršku se mogu obratiti organizacijama civilnog društva koje provode program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“. Biti žrtvom ili svjedokom/injom kaznenog djela nije ni lako ni jednostavno, ali ne morate sve prolaziti sami, obratite se organizacijama koje pružaju pomoć i podršku.

Ivana Rapo, savjetnica u provedbi Programa ispred ŽGK „Korak“

Gs Press