117. brigada ZNG Gospić još uvijek traži istinu

0

Na današnji dan prije 28 godina prema zapovijedi generala Martina Špegelja Gospićanin Pajo Šimić ustrojio je 117. brigadu ZNG. Šačica domoljuba gotovo bez oružja organizirala je tada prve straže, postavljala prve vreće s pjeskom na ulicama i prilazima Gospića, gradila bunkere…. Na ulicama Gospića su se tih dana „slučajno“ pokvarili ratni transporteri s tenkovima tzv. JNA. Upravo je tada Pajo Šimić odigrao ključnu ulogu, okupio pripadnike 117. brigade prijeteći  kako će zapaliti tenkove. Sve se ovo događalo u praskozorje Domovinskog rata. Onda je osnovana 118. brigada ZNG, da bi 117. nepravedno pala u zaporav.

Paji šimiću su se danas na njegovu grobu poklonili članovi njegove obitelji, suborci i prijatelji. Došli su mu se još jednom zahvaliti na brojnim aktivnostima i borbi koja je utrla put prema slobodi Gospića i ovog dijela Like. O tim danima govorili su pukovnici Davor Pajtl i Nikola Rendulić, kao i jedan od zapovjednika bojni Milan Rast iz Kosinja. Najvatreniji pobornik priznanja 117. brigade ZNG svakako je dragovoljac Zdenko Bando.

-Istina je nužna i bez nje nema niti slobodnog života  niti slobode  niti mira, ali niti svekolikog razvoja na osobnoj , obiteljskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.Ove neprolazne vrijednosti doprinose rađanju kulture zahvale. Zahvale našem prvom zapovjedniku  i suborcu Paji, ali i svima onima kojih danas više nema. Onima koji su to zaslužili. Samo na istini može se temeljit pravda, koja je brana laži i uvjet društvenoj slozi i temelj izgradnje mira, boljeg života i svijeta. Istina, pravda i sloga su neprijeporno tri stupa na kojima počiva uređeno društvo, rekao je između ostaloga Zdenko Bando.

Pukovnici Pajtl i Rendulić definirali su neke strateški važne činjeice  koje su uoči početka otvorene agresija na Hrvatsku bile presudne za Liku i svakako spriječile da ovaj dio Hrvatske ne padne u ruke srbo-četničkih okupatora. Riječi molitve na grobu Paje Šimića i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima predvodio je gospićki župnik vlč. Mario Vazgeč.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.