Na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače 2024., kada se slavi Svjetski dan bolesnika, u katedrali Navještenja BDM Gospić, u 10,00 sati,  kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić i župnik o. Anto Knežević slavili su sv. misu za bolesnike, liječnike, medicinsko osoblje i djelatnike. Asistirao je đakon Karlo Špoljarić i bogoslov Marko Butković. Na misi je pjevao katedralni zbor pod ravnanjem Nikole Perišića.

Nakon što je Evanđelje pročitao vlč. Karlo Špoljarić, kancelar je započeo homiliju govorom o događaju pročitanom u Evanđelju, ozdravljenje gubavca.

U svojoj propovijedi, kancelar  je rekao kako Evanđelje govori o gubi kao o tjelesnoj bolesti, ali istodobno kao i moralnoj = grijehu. “Grijeh kalja dušu, prodire u dubinu, presušuje životne izvore. To je grijeh gledan očima vjere. Isusovi suvremenici smatrali su svaku tjelesnu bolest kao posljedicu moralne bolesti, zato su gubavce smatrali nečistima u oba vida i zbog toga ih isključivali iz zajednice,” rekao je vlč. Mišel.

Nastavio je sljedećim riječima: “Taj jadnik nije samo upao u jednu od tada neizlječivih bolesti, kod koje trune živo tkivo, nego je bio isključen iz zajednice živih. Morao je prebivati odvojeno i sam izjavljivati da je „nečist“ čim bi mu ljudi došli u blizinu.„Isus ganut pruži ruku, dotače ga se i reče mu: Hoću, budi čist! I odmah nesta s njega gube i očisti se.“ Tako je Isus veliku vjeru i žarku molitvu obilno nagradio. Otkupljenje počinje time što Bog ima smilovanja s ljudskom bijedom. Isus je utjelovljeno milosrđe. Samo čovjek vjerom treba znati tražiti Boga i Bog će mu učiniti sve ono što je korisno za čovjeka i njegovo spasenje.

Naglasio je kako je Bog  onaj koji ozdravlja i vraća dostojanstvo čovjeku a posebno  je istaknuo riječi pape Franje iz Angelusa od 19. 03. 2023: „bolestan čovjek osjetio je na vlastitoj koži ravnodušnost i prezir prolaznika, onih koji su ga smatrali otpadom društva, korisnim u najboljem slučaju za to da mu se iz samilosti udijeli nešto milostinje. Sada, ozdravljen, ne boji se više tih prezirnih stavova, zato što mu je Isus dao puno dostojanstvo. To je jasno, događa se uvijek: kad nas Isus ozdravi, vraća nam dostojanstvo, dostojanstvo Isusova ozdravljenja, puno, dostojanstvo koje izlazi iz dubine srca, koje zahvaća čitav život.“

Svoju propovijed završio je riječima: „Molimo braćo i sestre da nam Bog podari zdravlje od tjelesnih guba i različitih bolesti, ali još više da nas očisti od gube koja je zahvatila naše duše. Neka nam Gospodin udjeli spremnost na suradnju s njime da odbacimo iz svojega života ono što je nevaljano, zarazno i pogubno za naše duše. Na taj način bit ćemo radosni navjestitelji onoga što nam Bog svima dariva i ono što primimo kao dar nesebično ćemo dijeliti s bližnjima. Amen.“

Gs Press