U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću, u petak 25. veljače 2022. gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić primio je u službeni posjet ministra Ministarstva uprave Republike Hrvatske dr. sc. Ivana Malenicu koji je Biskupu predao 125 crkvenih matičnih knjiga koje su oduzete u vremenu nakon Drugog svjetskog rata. Prvi dio knjiga, njih 157, vraćen je od Ministarstva uprave Republike Hrvatske Gospićko-senjskoj biskupiji 12. lipnja 2020. 

Na susretu, uz biskupa Križića i ministra Malenicu, bili su državni tajnik Ministarstva uprave Sanjin Rukavina,  glasnogovornica u Ministarstvu Martina Andrijević i biskupijski kancelar Mišel Grgurić .

Temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske Vlada Republike Hrvatske  i Hrvatska biskupska konferencija sklopile su 2005. g. sporazum o predaji crkvenih matičnih knjiga Katoličkoj Crkvi koje su joj oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata. Budući da Gospićko-senjska biskupija obuhvaća dijelove Karlovačke i Zadarske županije i Ličko-senjsku županiju, vraćene knjige su iz Matičnih ureda s tih područja. Knjige koje se nalaze u Državnim arhivima još nisu vraćene Gospićko-senjskoj biskupiji. 

Ministar Malenica i biskup Križić izrazili su zadovoljstvo što su crkvene matične knjige koje su se nalazile u Matičnim uredima vraćene Gospićko-senjskoj biskupiji i što će knjige pomoći u povijesnim istraživanjima. Priprema se i digitalizacija ovih  knjiga od kojih će se veći broj knjiga morati restaurirati. Biskup je izjavio  kako i danas  ima  osoba, napose naših iseljenika, njihove djece,  koji često ne znaju hrvatski, ali žele znati gdje su im korijeni. Stoga su ove knjige važne i za budućnost.

U daljnjem razgovoru biskup Križić i ministar Malenica osvrnuli su se na aktualne svjetske i lokalne situacije i izazove te je biskup Križić ministru poželio obilje Božjeg blagoslova u vršenju odgovorne službe koja mu je povjerena. 

Biskupski ordinarijat Gospić